♥ CARI HADIAH UNTUK BIRTHDAY ? ANNIVERSARY ? KLIK SINI !



♥SEINDAH PERHIASAN DUNIA..ADALAH WANITA SOLEHAH ♥


♥ Assalamualaikum.... ♥

Insyaallah....kali ini ana nk share dgan korang pngalaman ana bertudung labuh...Perkara yang mngerakkan hati ana untuk menulis pngalaman ni disebabkan ada seorang sahabat ana...dia prnah ckap mcam ni dkat ana..."Aku teringin la nak brtudung labuh..tapi...."ya Allah....time tu rsa mcam ana brda di awan-awangan...alahamdulillah...ya Allah...seorang lagi sahabat ana nk brtudung labuh.. ♥

Mesti shabat2 ana sekalaian tertnya-tnya akan apa yang ditapikan oleh shabt ana...
TAPI:
~~Aku bukan tak nak berudung labuh..nak sangat..tapi apa pulak satgikwan2 kita ckap...famili aku..famili aku besa2 ja...tak alim sangat...
~inilah alsan yang diberikan oleh shabat ana...

skrang biar ana ceritakan pngalaman ana brtudung labuh...
Ana start pkai tdung labuh dri form 1 lagi...apa pyebab ana bertudung labuh?time ni ada seorang akak senior di sekolah ana yng bertudung labuh...entah kenapa ana suka tgok cra dia brtdung labuh seiring dengan sifat dia ..bagi ana sfatnya sngat secocok dgan cra pemakaian dia....rasa tnang sangat hati...ok2..time ni ana tak tahu lagi apa ertinya ana bertudung labuh..biasalah msih bdak form 1...masih main lari2 dlam klas.. ♥

Naik form 2 ana mla terikut-ikut balik cra pemakaian tudung zaman sekrang...ana hanya seorang hamba yang lemah dan hina...Biasalah..orang perempuan ni byak nafsunya...yang ni nak cuba..yang tu nak cuba...tgok ada tdung trlatest smuanya nk cuba...

Prnhujung tahun 2010...prsaan mlu tiba-tiba muncul dlam dri ana...ya Allah..apalah yang ana buat sebelum ni...pkai tudung labuh..tapi?tak btul2 istiqomah...jadi ana terus ambil tindakan dan ana cuba tnamkan azam dlam diri agar istiqamah...alhamdulillah..hingga khari ni ana masih mngekalkan mmakai tdung labuh..

skrang ana nk ceritkan pula cubaan2 yang ana hadapi ktika brtudung labuh:
1.Sukan?ya2..ana mmang aktif dlam aktiviti sukan..bila trun ja kpadang..mesti ad orang yang pndang semacam ja...awat?knpa?ingat tdung labuh tak bole main sukan ya...bgi shabat2 yang trdekat dgan ana...mreka mngkin faham...ada segelintir yang pndang rendah terhadap perempuan2 yang bertudung labuh.

2.Bla ana nk cba istiqamah dlam mmakai tdung labuh...kadang2 trsa juga nk pkai tdung2 latest skrang ni...buakn tak nak pkai..alsannya...tdung tu nipis..nak pkai tdung bawal..tapi nipis..nmpak leher..nak pkai shawl...tapi pndek...ya Allah...kalau pkia yang lbih2 cikit nanti membawa kpada tabarruj...lbih baik bertudung labuh..biar lah orang nak kata apa2 pown...asalkan...kita mnjaga kwajipan kta...buat apa kalau cantik di dunia di akhirat nanti buruk..?lbih baik cantikkan ibadat kita...statment ana ni bkan brmaksud tak bole langsung nk brfesyen2..tapi biarlah berpada2...

3.Seperti yang shabt ana ckap tdi...mmang bnar..kdang2 kta rsa malu dgan aggota famili kita yng lain...ana bkannya asal dri keluarga imam kampung,anak ustaz,ustazah..tapi alhamdulillah..ana ttap lahir dlam keluarga yang masih menitikberatkan hukum agama...mula2 mmnang rsa segan tapi lma2 rsa tu akn hilang...jgan jadikan alsan malu mybabkan ana tidak brtudung labuh...

4.Ada sesetengah shabat ana menganggap bertudung labuh ni tak bergaul denagn orang lain...contohnya..mreka sdang2 brsmbang2..tpi..bla tiba2 ana dtang mreka trus diam...knapa diam wahai shabat..ana juga mnusia biasa..sama sperti kalian..katanya takut ada tak berminat dgan crta mrka....ana pnah jugak trdengar keluhan dri shabat ana yang bruw brtdung labuh..katanya sahabat2 sekelasnya sperti pinggirkannya stlah brtdung labuh..kdang2 ana trdngar jugak alsan apa puncany...sesungguhnya..ianya tidak adil...tak beerti bertdung labuh tak boleh nak bergaul dengan shabat2 yg lain...

Bagi shabt2 yang nak bertudung labuh..teruskanlah niat kalian.. ♥ ambillah pngalaman artiefah sbagai pengajaran...bila kta buat sesuatu tu biarlah istiqamah...jgn buat sparuh jlan...cuba brsahabt dgan mreka yang brilmu...insyallah...kalian akn mndpt faedahnya...biarpun hanya sedikit...

Terima kasih yang x terhingga kpda mrka yang mmbantu ana mmperbaiki dri ini..ustazah munirah + ustazah saliza... ♥ nasihat kalian takkan artiefah lupa...shabat2 prjuangan...nash,moon,zuen,jihaah,shikin,nurin,cti...makasih ats sokongan korang smua ya... ♥

SYUKRAN.SEBARANG COPY DAN PASTE DIBENARKAN :)

No comments:

Post a Comment

 
Tempelate Designed by Nanie| Copyright-2011 Protected | Infinite